Translate

neděle 27. února 2022

Hustopečský rarášek...

 

...to je moje další obrovská radost:-). Jedná se o amatérský dětský lidový soubor, pro který jsem pět krásných let připravovala náměty na vystoupení, nacvičovala s dětmi písničky i tance a myslím, že jsme si to všichni užívali:-). 

Bohužel naše působení přerušil Covid a nyní i moje mateřská dovolená. Jak se ale znám, bude mi časem chybět tvoření, vymýšlení a práce s dětmi a do té doby se snad i "zdravotní" situace uklidní a my budeme moci začít opět zpívat a tancovat:-).



A jak to začalo?

Za vznik Rarášku nemůžu já, ale p. Marta Gerlíková-Santovjáková, která na žádost p. starostky soubor založila. Brzy poté ale začala připravovat a natáčet svůj první valašský film s názvem "Děda" a často se tak stalo, že na zkoušky nemohla přijet...

...jenomže děti byly na zpívání a tancování natěšené, a tak jsem se toho jako p. učitelka chytla a společně s další maminkou (a za podpory ostatních rodičů) jsme se těm našim raráškům začaly věnovat. Já jako "umělecká vedoucí" a Helča jako "manažerka souboru".

Přes rok jsme měli domluvených několik vystoupení u nás v obci (Vánoce na zámku, Velikonoce na zámku, Posezení pro seniory, Hustopečské dny a folklorní festival Babí léto, který jsme dvakrát zahajovali), pozváni jsme byli také na náměstí v Novém Jičíně, kde jsme vystoupili v rámci charitativní akce a několikrát jsme před Vánoci navštívili stomiky (taktéž v NJ), kde nám bylo vždy moc dobře:-).

Moc se líbilo třeba tohle Vánoční pásmo s názvem "Na Vánoce, dlúhé noce".

Hustopečský rarášek je vlastně takový rodinný soubor. Ne, že by mezi námi byly rodinné svazky, ale rozhodně nám všem bylo moc dobře - obzvláště, když jsme se od jara do podzimu setkávali u nás na zahradě, kde si děti po zkoušce mohly ještě dlouho společně pohrát a my rodiče zase popovídat:-).

Nacvičování probíhalo vždy 1x týdně během školního roku a scházeli jsme se také o prázdninách v srpnu, protože nás vždy čekalo prázdninové vystoupení. A aby se nám setkávalo příjemněji, vždy před vystoupením jsme si s dětmi dali dvoudenní setkání s "bojovkou", opékáním a přespáváním ve stanech...a aby to nebylo rodičům líto, na opékání byly pozvaní taky.


Další informace o souboru najdete na stránkách "Hustopečský rarášek", kde jsou také k nahlédnutí videa z našich vystoupení. Užijte si je!





2 komentáře:

  1. To je naprostá nádhera, co se vám s dětmi povedlo, a jak jsou samostatné!

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, děkuji:-). Ono je to vždy na 2 - 3 měsíce nácviku, takže je toho dost, ale odměnou je úsměv a radost lidí, a když dětem zatleskají, rozjasní se jim oči a jsou spokojené:-).

    OdpovědětVymazat