Translate

neděle 17. dubna 2022

Velikonoční rodinné tvoření


Každoročně se moc těším na Velikonoční neděli, kdy se u nás odpoledne schází celá rodina (od nejmladších po nejstarší). 

My, děvčata (a tím myslím hlavně nás, maminky a naše dcerky...i když babička minule také zkoušela svůj um a jedno vajíčko si nazdobila:-)), zdobíme vajíčka pro koledníky a kluci (myšleno od malých prďolků až po dědečky:-)) pletou tatary.

Většinou nám počasí hezky vychází, takže kluci se odeberou ven, kde už na ně čeká spousta vrbových prutů. Malí se učí od velkých a těm nejmenším se pomáhá. 

Vevnitř u stolu zase kralujeme my, holky. Vajíčka barvená v cibulových slupkách, nebo veselých barvičkách, pomalu vychladají a čekají, až se na ně dostane řada a bílou voskovkou na nich vykvetou různé motivy květin, větviček, čtyřlístků či srdíček. I přes velké soustředění, které všude panuje, je spousta času na povídání a děti se samozřejmě těší také na společné hraní (ještě, že máme na zahradě průlezky a trampolínu, uff).



K zakousnutí peču mazanec a jidáše. Mazané máslem a medem jsou výborné a všichni se těší, že ochutnají zas něco jiného, protože u nás se peče jedině z kvásku (jako pékávaly naše babičky a prababičky).


I přes krásně prožitý den si vždy večer oddechnu, že všechno klaplo a bylo nám dobře:-). Potom nachystám barevné stuhy, malovaná vajíčka, zdobené perníčky a už se moc těším na pondělí, až obdaruji koledníky, kteří si odměnu za milou koledu (a proutkové omlazení) zaslouží:-).









Žádné komentáře:

Okomentovat